Coronakrisen i USA

Svarta amerikaner drabbas hårdare av corona

1:38 min

I USA drabbar corononakrisen svarta amerikaner hårdare än vita. Det visar statistik från flera av landets delstater. I staden Chicago är 70 procent av de som avlidit till följd av coronaviruset svarta, konstaterar stadens borgmästare.

I Chicago, är mer än hälften av de konstaterat smittade, och nästan 70 procent av de döda, afroamerikaner – trots att de bara utgör 30 procent av stadens befolkning.

– Det här är oacceptabelt, säger Chicagos borgmästare, Lori Lightfood.

Samma mönster syns i flera av USA:s delstater, till exempel i det just nu hårt drabbade Louisiana. Där är 70 procent av de som dött afroamerikaner, fastän de bara utgör en tredjedel av befolkningen. I staden Detroit är fyra av fem döda svarta.

Coronakrisen blixtbelyser redan kända fakta om det ojämlika hälsoläget i USA, där svarta i högre utsträckning har diabetes och lungsjukdomar, men samtidigt sämre tillgång till sjukvård.

Färsk statistik visar att vita amerikaner verkar ha lättare att få coronatesta sig än minoriter som svarta och latinos – även när de sistnämnda visar sjukdomssymtom.

Ett annat skäl till att svarta amerikaner drabbats hårdare är att de oftare har låglönejobb, som exempelvis kassörskor eller busschaufförer. Det är jobb som inte går att sköta hemifrån och som utsätter dem för en stor smittrisk – men utan att de automatiskt får tillgång till skyddsutrustning, vilket exempelvis gäller för sjukvårdspersonal.