Flygbranschen

Fullt på Arlanda – flygplan får inte parkera

1:56 min

Det går inte att ta emot fler flygplan för att ställas upp och parkeras en längre tid på Arlanda. Det säger den operative chefen på statliga Swedavia, som driver Arlanda flygplats.

Enligt Anders Östlings, operativ chef på Swedavia, är det fullt på Arlanda flygplats.

– På Arlanda, med det 80-talet flygplan som vi hade under natten, så kan vi inte ta emot mycket mer. Vi måste behålla ett antal platser för de flygplan som fortfarande är i drift. Vi vill också ha en beredskap om vi får fraktmaskiner eller om det behövs för samhällsinsatser, ambulansflyg och motsvarande. Vi kommer inte att ta emot fler maskiner som det ser ut nu, säger Anders Östlings, operativ chef vid Swedavia på Arlanda flygplats.

Det handlar om flygplan som framför allt tillhör flygbolagen SAS, Norwegian och en handfull andra flygbolag, som till exempel olika charterbolag som valt att parkera flygplanen på marken tills vidare, enligt Anders Östlings.

Men Swedavia förlorar pengar, och för någon vecka sedan lades också ett varsel om att korttidspermittera 1 900 av totalt 2 500 tillsvidareanställda. Dessutom varslas 800 personer om uppsägning.

För Swedavias del handlar det inte minst om förlorade intäkter i form av landnings- och startavgifter för flygplan som trafikerar de flygplatser som Swedavia driver. Inkomsterna från parkerings- och uppställningsavgifterna, täcker inte de förlorade intäkterna från landnings- och startavgifterna. Samtidigt har flera internationella flygbolag hört av sig till Swedavia, om att få parkera flygplan i Sverige, säger Anders Östlings vid Swedavia.

– Det kan handla om amerikanska eller europeiska flygbolag som i normala fall inte trafikerar svenska flygplatser. Det har ju varit så att flygbolagen behöver nu naturligtvis hitta uppställningsplatser för sina flygplan. Man vill ju i första hand få dem på de hembaser som man har men i de fall som det inte skulle räcka till, så tittar man ju på andra alternativ också. Så det har inte varit ett tydligt definierat antal i de fallen, säger Anders Östlings vid Swedavia.