EU:s coronahantering

Ministern: Glöm inte fattiga i coronakampen

1:46 min

Coronautbrottet kan slå särskilt hårt mot fattiga människor. Och det finns en risk att de glöms bort när rikare delar av världen själva måste bekämpa pandemin. Det säger utvecklingsminister Peter Eriksson som samtidigt öppnar för mer bistånd från Sverige.

Enligt utvecklingsminister Peter Eriksson finns det en betydande risk för att fattiga människor glöms bort.

– Det finns en betydande risk. Att vi har så stora problem så att vi inte ser att det är ännu värre i andra länder.

Liknande uppmaningar, att inte glömma bort de allra fattigaste och mest sårbara, har kommit från många organisationer som jobbar med utveckling. Och för att sätta fokus på frågan hade regeringen tagit initiativ för att diskutera frågan idag på EU-nivå.

Sverige ska själv bidra med sammanlagt 140 miljoner kronor för att ge stöd för coronabekämpning i fattiga länder. Det är biståndspengar som ännu inte fördelats, men som ryms inom den ordinarie biståndsbudgeten.

Det kan också bli aktuellt att ge mer, säger Peter Eriksson.

– Jag kan inte säga några datum eller summor för ytterligare insatser men vi är beredda att göra det.

Samtidigt utlovas mer coronastöd för fattiga från EU. Kommissionen ska mobilisera 15,6 miljarder euro, drygt 170 miljarder kronor, främst riktat mot Afrika.

– Inom några veckor kan Afrika ha samma problem som vi har nu. De behöver vår hjälp för att bromsa spridningen av viruset, precis som vi behövt hjälp under den här krisen, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i går.

Pengarna från EU handlar dock inte om nya pengar, utan det är medel som flyttas från andra politikområden.