Fotboll

Magyar: ”Jag tror man är rädd för att visa sig sårbar”

2:39 min

Svensk Elitfotboll, Sef, ska tillsammans med Centrum för psykiatriforskning på Karolinska institutet, inventera psykisk ohälsa bland spelarna i allsvenskan och superettan. Hammarbys Richard Magyar gästade Sportextra och berättade om sin tid med psykisk ohälsa.

  • ”Jag tycker det här arbetet är fantastiskt. Det känns verkligen rätt, jag som är engagerad i de här frågorna tycker att det är väldigt bra”, säger Magyar som berättar om när han mådde dåligt så visste han inte vem han skulle vända sig till. 
  • Han tror att många fotbollsspelare är rädda för att prata om psykisk ohälsa. ”Jag tror man är rädd för att visa sig sårbar, att det ska använda sig emot en på nåt sätt”, säger Magyar som även tror att de som håller på med prestationsbaserad idrott lätt kan sätta sitt människovärde i direkt relation till sin prestation.    
  • Beatrice Clarke, som är CSR- & Hållbarhets-manager på Svensk Elitfotboll och Tobias Elgan, forskare vid enheten STAD, vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet, gästade också studion. Svaren från spelarna ska sedan analyseras av personal på KI för att få fram vilken sorts utbildningar och annat stöd som det finns behov av. Resultatet väntas vid 2022.

Lyssna på hela panelsnacket i ljudklippet här nedan