Coronakrisen

Ny coronalag tystar oliktänkande i Bolivia

2:09 min

I Bolivia anklagas interimsregeringen för att utnyttja coronakrisen till att tysta och hota oliktänkande. Ett nytt dekret gör klart att den som sprider felaktig information om coronakrisen eller regeringens åtgärder kan dömas till 10 års fängelse.

– Jag har beordrat polisen att övervaka sociala medier. De som sprider desinformation kommer åtalas. Och jag ber politiker, särskilt presidentkandidaten Luis Arce och andra politiker från MAS, att inte bedriva politik just nu när vi försöker rädda liv, sa inrikesministern Arturo Murillo på en presskonferens i slutet av mars.

Bolivias interimsregering har utfärdat ett särskilt dekret som förbjuder människor att äventyra folkhälsan sprida falsk information eller generera osäkerhet – brott som kan straffas med 10 års fängelse. Både Murillo och andra regeringsministrar har varit tydliga med att dekretet riktar sig till oppositionspartiet MAS, som tvingades bort från regeringsmakten i oktober förra året efter påtryckningar från militär och polis.

Ex-presidenten Evo Morales har fått i asyl i Argentina, och hans tidigare finans-minister Luis Arce är MAS presidentkandidat i valet som skulle ha hållts i maj. Men interimspresidenten Jeanine Añez har med anledning av coronasmittan skjutit upp presidentvalet på obestämd tid.

Det är inte bara MAS som kritiserat det nya dekretet. Människorättsorganisationen Human Rights Watch kallar det ett hot mot yttrandefriheten, och poängterar att det verkar vara avsett att användas för att tysta oppositionen och bedriva politisk förföljelse mitt under en valkamanj.

Under gårdagen utbröt tumult vid gränsstaden Colchane, där bolivianer försöker ta sig in i landet från Chile. Regeringen anklagar oppositionspartiet MAS för att ligga bakom oroligheterna och meddelar att de ansvariga kommer åtalas – det är oklart om det sker med stöd av det nya dekretet.