Siffror från Telia

Påskresor har minskat kraftigt

1:48 min

Antalet boende i Stockholms län som reser över påsk ser ut att minska kraftigt i coronakrisens spår. Helgen före påsk minskade till exempel resorna till de stora skidorterna i fjällen med över 90 procent jämfört med förra året.

Det visar nya siffror från mobiloperatören Telia som Ekot har tagit del av.

Många ger sig vanligtvis ut och reser under påsken men under coronakrisen ser vanorna betydligt annorlunda ut.

Resandet ut från Stockholms län minskar kraftigt, enligt en rapport från Telia som har granskat geografisk data från sina mobilkunder.

Datan – som är anonymiserad och bara ger en generell bild av folkflöden – visar att stockholmsborna stannar i länet i betydligt högre utsträckning än under motsvarande helg förra året.

Till de tre populära skidområden som Åre, Malung-Sälen och Härjedalen minskade resandet med över 90 procent.

Detsamma gäller för resor till städer som Göteborg, Umeå, Linköping och Sundsvall.

Även till orter närmre Stockholm minskar resandet, men inte i samma utsträckning.

Till Uppsala, Katrineholm och Tierp minskade resorna med mellan 70 och 80 procent under den gångna helgen, då påsklovsveckan inleddes i Stockholm.

Siffrorna är en tidig indikation på att Folkhälsomyndighetens rekommendation att skippa icke-nödvändiga resor över påsk har haft önskad effekt – i alla fall i början av ledigheten. Hur resandet sett ut över själva påskhelgen är något Telia rapporterar först i mitten på nästa vecka.

Telia förser numera Folkhälsomyndigheten med data som visar allmänhetens rörelsemönster runtom i Sverige. Telia, som är den största svenska mobiloperatören med omkring en tredjedel av mobilabonnemangen, delar sedan tidigare uppgifterna med EU-kommissionen i Bryssel.