Coronakrisen

Torvföretagen riskerar att drabbas av personalbrist

2:20 min

På våren är det många som köper jord i säckar till sina växthus. Men de svenska företag som tillverkar jorden från torv oroas för att säsongsarbetskraften från Östeuropa inte kan komma till vårens torvskörd på grund av coronakrisen.

– Fram till midsommar har du absolut bäst torkväder. Blir det senare än så blir den inte förstörd, men det blir ingen skörd av det, säger Mattias Anderson som befarar att han i värsta fall får permittera personal.

Mattias Anderssons företag i Malmbäck utanför Nässjö skördar torv och gör den antingen till strö för hästar eller näringsrik jord som används vid odling av bland annat grönsaker och blommor.

Han har 20 året runt-anställda plus 25-30 säsongsanställda från Polen som tas in i två till tre månader varje vår. Totalt arbetar runt 1000 säsongsanställda från främst Östeuropa på svenska torvföretag med manuella uppgifter, som att stapla torvblock i högar.

– Det är ett ganska tungt arbete och ganska psykiskt påfrestande. Man behöver ha lite pannben för att klara av det, säger Mattias Andersson.

Inom drygt två veckor bör arbetet vara igång, men det polska samhället är nedstängt och möjligheten att röra sig fritt där är begränsad.

Om de polska arbetarna inte kan komma måste ny personal hittas här i Sverige och snabbt läras upp. Det blir inte lätt, tror Mattias Andersson.

– Vi har provat det tidigare. Vi har haft många som varit här en dag eller en halvdag. Sen har de inte orkat längre och gått hem, säger Mattias Andersson.