Storbritannien

Boris Johnson har lämnat intensiven

1:20 min

Den brittiske premiärminister Boris Johnson som är sjuk i Covid 19 har ikväll fått lämna intensivvårdsavdelning på det sjukhus i London han vårdas på, rapporterar Ekots korrespondent Daniel Alling i London.

Strax före halv nio svensk tid kom det positiva beskedet från regeringskansliet Downing Street. Boris Johnson som i måndags kväll togs till intensivvårdsavdelningen på St Thomas-sjukhuset i centrala London har fått lämna intensiven och är nu tillbaka på en vanlig vårdavdelning.

– Där kommer han vara under noggrann observation under den tidiga fasen av hans tillfrisknande, sade regeringskansliets talespersonen.

Talespersonen tillade också att Johnson befinner sig "vid extremt gott mod".

Boris Johnsons blev testad positiv för coronaviruset för två veckor sedan, och satte sig då i karantän. Efter en dryg vecka blev dock symptomen värre och Johnson fördes till sjukhus i söndags.

Där blev han sämre och togs då till intensiven för att kunna få respiratorvård om det skulle behövas. Men de senaste dagarna har det kommit försiktigt positiva besked om Johnsons hälsoläge, och ikväll fick han lämna intensivvårdsavdelningen.

Hur länge han kommer vara kvar på sjukhuset är inte klart, men de flesta bedömare tror att det blir åtminstone några dagar till, förutsatt att han inte blir sämre igen.

Utrikesminister Dominic Raab fortsätter att leda regeringens arbete medan Johnson är borta.

Kvällens besked är åtminstone ett positivt besked för ett land som drabbats svårt av coronakrisen. Idag meddelades att ytterligare 881 britter dött i covid-19 och antalet nya smittofall fortsatte att öka.

Regeringen har i nuläget inga planer på att lyfta de hårda utegångsrestriktioner som just nu råder.