Delstaten New York

Dödsfallen av covid-19 ökar – men hopp om ljusning finns

1:41 min

New York är den delstat i USA som drabbats allra hårdast av coronapandemin. Dödstalen i New York fortsätter att stiga kraftigt, men det finns hopp om att de hårda restriktionerna börjat få effekt på smittspridningen

En ljusglimt i mörkret i New York: kurvan över coronapatienter som kräver sjukhusvård, börjar planas ut. Guvernör Andrew Cuomo lät försiktigt hoppfull när han redovisade den senaste statistiken. De strikta restriktionerna om att folk ska stanna hemma, undvika kontakt, har börjat få viss effekt. Det är de goda nyheterna. Men eftersom så många redan hunnit insjukna, så fortsätter dödssiffran obönhörligt att stiga. Fler än dubbelt så många har nu dött av coronaviruset i New York, som i terrorattackerna 2001. Guvernör Cuomo beskriver det som det mest smärtsamma han upplevt.

Begravningsbyråerna i New York City jobbar dygnet runt för att ta hand om alla avlidna. Situationen är så akut att myndigheterna uppmanar begravningsentreprenörer från andra delar av USA att komma till staden för att hjälpa till. Pat Marmo äger en begravningsbyrå i Brooklyn.

Vi brukar kunna ta hand om fyrtio avlidna på en vecka, nu har vi 185 här, berättar Pat Marmo för ABC News. Det är det värsta nödläge vi upplevt, säger han. Dödstalen väntas fortsätta stiga ytterligare en tid i USAs corona-epicentrum. Både myndigheter och politiker vädjar till New Yorkborna att fortsätta följa restriktionerna. Håll ut. Stanna hemma. Det är enda sättet vi kan vinna den här kampen, sa guvernör Andrew Cuomo.