Allvarliga våldsbrott

Färre brott i Sydafrika under karantänen

0:31 min

Siffror tyder på att antalet mord och våldtäkter har störtdykt i Sydafrika i samband med att landet försökt stoppa spridningen av coronaviruset.

Det sammanfaller med att den tidigare totalt tre veckor långa viruskarantänen förlängs ytterligare två veckor.

Allvarliga våldsbrott tycks ha minskat drastiskt i Sydafrika sedan landet införde hårda virusrestriktioner, tillsammans med ett förbud mot försäljning av alkohol.

Under de första nio dagarna dödades 94 personer, jämfört med hela 326 mord samma period förra året, enligt landets polisminister Bheki Cele. De anmälda våldtäkterna uppges samtidigt ha fallit från 699 till 101.

Ministern anser att det är den strypta tillgången av alkohol är orsaken, men experter för även fram anledningar som att fler poliser blivit synliga på gatorna och att färre människor vistas ute på offentliga platser.

Rivaliserande gängmedlemmar i Kapstaden har också temporärt pausat sina strider, för att i stället leverera mat till hushåll som har det svårt under nedstängningen.

Men experter förutspår att det endast handlar om en tillfällig minskning av brotten. Den plötsliga bristen på alkohol och människor som sitter instängda i sina hem riskerar att leda till frustration och aggressivitet, enligt Johan Burger vid Institute of Security Studies i Pretoria.

President Cyril Ramaphosa förlängde under torsdagen nedstängningen av landet till att gälla i totalt fem veckor.

Sydafrika har omkring 2 000 konstaterade smittofall och hittills har 18 personer avlidit i covid-19, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet i USA.