Coronaviruset

Snabb ökning av coronavirusfall i Ryssland

1:33 min

I Ryssland ökar nu antalet bekräftat coronasmittade allt snabbare. Idag finns det 13 584 bekräftat smittade och bara det senaste dygnet tillkom 1 667 nya fall.

Den ryska sjukvården börjar nu känna av belastningen. Enligt uppgifter på lördagen från ryska myndigheter har 106 människor dött till följd av coronaviruset.

– Antalet svårt sjuka patienter med lunginflammation ökar snabbt. Tidigare togs det in kanske 50 personer om dagen, idag är det 1 300, det säger Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin som också leder kampen mot coronaviruset i hela Ryssland.

Ryssland har tidigare haft lägre siffror än många andra europeiska länder men nu ökar antalet bekräftat coronasmittade rejält dag för dag. De ryska siffrorna har tidigare fått kritik och setts med viss skepsis.

Fram tills för två veckor sedan tonades allvaret ned från politiskt håll. Verkligheten har nu hunnit ikapp den politiska eliten i Ryssland vars maktinnehav bygger på dess förmåga att ge bilden av allt i Ryssland är i ordning.

Nu varnas istället för att ryssarna ännu inte nått den allra svåraste tiden.
– Jag kan säga er helt säkert att vi inte alls har varit på någon topp, vi är snarare vid foten av berget, sade Sergej Sobjanin.

De allra flesta smittade bor i mångmiljonstaden Moskva. Där gäller redan att man ska stanna hemma, staden är stängd. Nu skärps reglerna och det kommer successivt att införas ett system med passersedlar, som enbart dom får som måste få gå till jobbet.