Coronaviruset

Poliser utsätts för hostattacker

2:10 min

Poliser utsätts för hot av personer som uppger att de har coronaviruset och hostar och spottar mot dom.

Hittills har omkring 150 coronarelaterade incidenter rapporterats in av poliser. Det kan handla om tillfällen när polisen varit i kontakt med smittade, när de hjälpt till inom sjukvården. Men också i samband med gripanden eller andra situationer där de har direktkontakt med människor.

– Det kan vara så att poliser ingriper mot någon person, där personen till exempel säger att den är smittad av coronaviruset eller hostar medvetet. Eller vissa fall också spottat mot poliser, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud på Polisförbundet.

En person som gör något sådant kan göra sig skyldig till hot mot tjänsteman eller ofredande. Något som kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse.

Men Patrik Danielsson menar att det inte påverkar deras sätt att arbeta:

– Vi måste ha med oss det, att de allra flesta kan vara smittbärare, på ett eller annat sätt. Det är klart att uttalar man det på det här sätter, eller hostar och spottar så medför det att vi måste vara extra försiktiga. Men att vi inte skulle ingripa, det kommer inte att ske, säger han.

Polisen har skyddsutrustning om de vet att de ska komma i kontakt med coronasmittade, men de är inte på jämt.

– Det är klart att det finns en oro. Det är väl för os som för övriga delar av samhället. Det handlar ju inte om att de kanske råkar ut för, utan de kommer bli påverkade och till och med smittade av det här vid något tillfälle.

Varför tror ni att folk gör så här?

– Det absolut enklaste svaret är väl att man vill förhindra polisen att ingripa mot en. Så är det, säger Patrik Danielsson.