Coronaviruset

Förlängt utegångsförbud i Frankrike

1:25 min

I Frankrike kommer det nationella nödläget, som gäller under coronaepidemin, att förlängas till den 11 maj. Det meddelade president Macron vid ett tal på måndagskvällen

– Vi måste fortsätta våra ansträngningar och hålla oss till reglerna. Ju mer de respekteras, desto fler liv kan vi rädda, sa president Macron i sitt tal.

Han sa att nuvarande restriktioner förlängs till den 11 maj och därefter planerar man för en gradvis återgång till arbete och skolor.

Då kommer de flesta att kunna återvända till sina arbeten, daghem och skolor. Till och med gymnasiet kan öppna igen. Universiteten kan däremot tidigast öppna till sommaren. Men restauranger, teatrar och biografer kommer att fortsätta att hålla stängt åtminstone till mitten av juli.

Men presidenten utlovade särskilt stöd till dessa verksamheter, liksom till turismsektorn. De åtta miljoner löntagare, som nu saknar full sysselsättning, kommer att kunna söka ekonomiskt stöd i ytterligare en månad och även familjer med behov av ekonomisk hjälp kommer att kunna ansöka om det, enligt presidenten.