Coronakrisen

Fordonstillverkare planerar återstart nästa vecka

1:18 min

Biltillverkaren Volvo Cars, lastbilstillverkaren Scania och fordonstillverkaren AB Volvo planerar för att återstarta produktionen i Sverige, i olika utsträckning, nästa vecka.

Volvo Cars planerar för att stegvis öka bilbyggandet med start på måndag, Scania planerar för ett par testdagar med produktion från och med tisdag och så AB Volvo som siktar på att börja tillverka en del motorer igen.

– Det är i en väldigt begränsad skala. Det kommer att tillverkas motorer, men det är en väldigt långsam uppskalning av produktionen, säger AB Volvos presschef Claes Eliasson till Ekot.

När AB Volvo kan återstarta all produktion är oklart i nuläget.

Nästan hela den viktiga fordonsindustrin i Sverige står stilla just nu på grund av coronakrisen och det berör tiotusentals anställda.

En av utmaningarna när företagen nu ska försöka starta tillverkningen igen är att få alla delar som behövs från leverantörer som finns runt om i Europa.

En annan utmaning är att hitta en bra nivå på produktionstakten med tanke på att efterfrågan har sjunkit, till exempel har försäljningen av nya bilar minskat.

– Det handlar troligen om någon form av stegvis start av produktionen, säger Volvos presstalesperson Stefan Elfström till Ekot.

En tredje utmaning är att förändra arbetssättet på grund av corona.

– Vi måste jobba på andra sätt än vad vi är vana vid. Vi kommer naturligtvis iaktta alla de myndighetsrekommendationer som finns kring säkert arbetssätt, säger Claes Eliasson till Ekot.