Studentfiranden skjuts upp

Studenter får betala för inställda studentfiranden

2:21 min

På flera håll i landet ställer nu skolor och kommuner in eller skjuter upp det traditionella firandet på grund av coronautbrottet. Vilket innebär att de blivande studenterna berövas både sitt firande och tusentals kronor som de lagt ut på att boka festlokal och studentflak.

18-åriga My Tjärnlund som går sista året på Marina läroverket i Stockholm har planerat sin klass studentfirande i över ett års tid.

– Det känns väldigt tråkigt eftersom man har lagt ut så mycket pengar på det här, och studenter är ofta ganska fattiga. Sen har man lagt ut tiotusentals kronor på det här och så ställs allting in. Och alla företag som jag har haft kontakt med vill också överleva så vi får bara tillbaka drygt hälften av det vi betalat, säger hon till Ekot.

Många studentskivor har redan fått ställas in och nu ställer också alltfler skolor och kommuner in själva studentceremonin. Men många studenter väntar fortfarande på besked om vad som ska hända med studenten.

Samtidigt ligger avgångsklasserna ute med många tiotusentals, ibland hundratusentals kronor, för hela paketet med festlokal till studentskiva och studentflak. Och det kan vara svårt för eleverna att få tillbaka pengarna från arrangörerna, enligt kontrakten som ofta har skrivits på över ett år i förväg.

My Tjärnlunds klass har redan betalat över 34 tusen till ett av företagen, och enligt avtalet får de bara tillbaka hälften av summan. Ekot har varit i kontakt med eventföretaget som säger att anledningen till att man tar en avbokningsavgift är för att täcka den tid som företaget hittills har lagt ned.

Enligt Adam Dahlin, vägledare på Hallå Konsument, är det inte helt klart vilka rättigheter studenterna har.

Huddinge är en av de kommuner som var först ut med beslutet att helt ställa in studentfirandet med allt vad det innebär för de drygt tusen blivande studenterna på kommunens fem gymnasieskolor. Patrik Forshage är gymnasiedirektör på kommunen:

– Vi fick många frågor till kommunen i slutet på mars, där man undrade hur kommunen ställde sig utifrån att många hade bokat flak, tält eller annat som behövs för festligheterna, och att det närmade sig sista datum att avboka eller behålla sin bokning. Därför var det viktigt för oss att fatta det här beslutet snabbt och inte invänta specifika beslut från skolverket eller andra.