Arkdes

"Konstig känsla" i fokus på utställning om ASMR

1:58 min

Klipp med prassel och viskningar, långsamma rörelser och lågfrekventa ljud har blivit en trend på internet under namnet ASMR. Nu lyfter museet Arkdes i Stockholm fram fenomenet i den nya utställningen "Konstig känsla känns bra".

– Det ASMR försöker göra är att återta ett annat tempo. Mer långsamhet i en värld som blir snabbare och snabbare. Och jag tror att vi har tappat några saker i det tempot. Vi kan ha tappat förmågan att lyssna noggrant, titta närmare och känna efter, säger James Taylor-Foster som är intendent på Arkdes.

Begreppet ASMR är svårdefinierat men i grund och botten är det en fysisk upplevelse. Ibland kan det kännas som ett pirr, ett djupt lung eller eufori. Men alla upplever inte det här och vad som triggar ASMR kan vara många olika saker. 

Just nu har Arkdes inte öppet sina fysiska lokaler men på museets hemsida James Taylor-Foster guidar tittarna i den virtuella versionen av utställningen som just nu finns på museets hemsida. Utställningen innehåller både ljudverk och audiovisuella verk, men också designföremål. Bland annat ett uppseendeväckande mobilskal av designern Marc Teyssier som är gjort av konstgjord hud.

Skalet är ännu bara en prototyp av silikon med sensorer inuti. Och ambitionen är att man ska kunna interagera med den konstgjorda huden och exempelvis stryka med handen på baksidan av telefonen och på så sätt scrolla sitt e-postflöde.

Intendenten James Taylor-Foster hoppas att den här utställningen ska bidra till en förståelse för ASMR och att det blir uppmärksammat som design.  

– Genom att göra den här utställningen hoppas vi att alla kan börja förstå att det är ett fantastiskt kreativt fält som förtjänar uppmärksamhet. Det förtjänar att bli uppmärksammat som design och som något som kan visa oss mycket kring hur vi lever idag, säger James Taylor-Foster.