Coronakrisen

Nya korta utbildningar på yrkeshögskolan

1:47 min

I dag ger Myndigheten för yrkeshögskolan tillstånd för en ny typ av korta utbildningar att starta. Det handlar om 100 utbildningar inom allt från digitalisering i industrin till hållbart mode.

Coronapandemin har gjort att behovet av de korta YH-utbildningarna har ökat och därför beviljas fler platser än vad det var tänkt, säger generaldirektör Thomas Persson.

– Det som har hänt den senaste tiden är att vi har bedömt att vi kan öka volymen på de beslut som nu fattas. I stället för cirka 3 000 platser fattar vi beslut om 7 000 platser i stället, säger Thomas Persson, generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan.

För första gången ska yrkeshögskolorna nu kunna erbjuda korta kurser för den som behöver stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Riksdagen klubbade satsningen förra året men coronapandemin har gjort att den nu blir större än planerat på omkring 120 miljoner kronor i år och nästa år.

Utbildningsanordnarna får rätt att starta de nya korta YH-utbildningarna så snart som möjligt.

– Det här är utbildningar som är allt från en vecka upp till ett halvår, i snitt är utbildningarna fem till sex veckor. Väldigt mycket av utbildningarna handlar om digitalisering inom olika yrken och branscher, och också om en hållbar samhällsutveckling, säger Thomas Persson.

Är det framför allt riktat till industrin?

– Jag tror att industrin kommer att vara en stor del men även många andra branscher.

Tanken är att både fördjupa kunskaper och i vissa fall ge ny kompetens för att personer ska kunna ta nya jobb.

– Det är klart att med den händelseutveckling som har varit den sista dryga månaden så har ju det här blivit ännu mer aktuellt. Det är ju ännu fler som måste fundera på hur man kan stärka sin position på arbetsmarknaden och kanske också göra karriärväxling, säger Thomas Persson.