Coronakrisen

Danmark öppnar skolorna igen

2:01 min

Efter mer än fyra veckors nedstängning börja Danmark så sakta öppna upp samhället idag. Först ut är förskolor och skolor för de yngre barnen.

–  Barnen ser framemot att träffa sina kompisar, men jag tror inte de riktigt förstår att det kommer bli annorlunda, säger köpenhamnaren Rine Pannell som har två barn som snart ska tillbaka i skolbänken.

För även om förskolor och skolor för elever upp till årskurs fem börjar öppna idag kommer det vara en ny verklighet som väntar barnen. Myndigheterna krav på verksamheterna är hårda:  hygien- och städkraven har höjts, barnen ska vara utomhus så mycket som möjligt, bara leka i små grupper och i klassrummen ska det hållas avstånd. Kraven gör att inte heller alla skolor kommer att kunna öppna just idag, utan slår istället upp portarna  de närmaste dagarna.

En hel del danska föräldrar är dock oroliga inför skolstarten och det finns de som meddelat att de inte tänker släppa tillbaka barnen av rädsla för att de ska smittas. Rine Pannell är dock inte nervös.

– Efter vad jag läst tillhör inte barn riskgrupperna och förr eller senare lär vi ju smittas i alla fall och om barnen bara drabbas milt är det väl okej, säger Rine Pannell

Den danska regeringen har valt en strategi där man öppnar landet försiktigt och stegvis. Att man i den första fasen valde att börja med förskolor och skolor framför till exempel restauranger eller frisörsalonger har fått en del kritik från oppositionen.

Statsminister Mette Frederiksen har meddelat att eftersom antalet smittade med coronaviruset som är inskrivna på sjukhus har minskat under en period så kommer det var möjligt att öppna mer redan nu i den första fasen. Vad mer som ska öppnas ska förhandlas med de andra partierna i Folketinget

10 maj är förhoppningen att fas två i öppningen av det danska samhället kan inledas.

David Rasmusson, Köpenhamn
david.rasmusson@sverigesradio.se