Batterifabrik

Kinesiskt batteriföretag bygger fabrik i Skellefteå

1:50 min

Det är nu klart att ett kinesiskt batteriföretag, Kedali, ska bygga en fabrik i Skellefteå, något som kan skapa 300 nya jobb. Det handlar om en leverantör till den svenska batteritillverkaren Northvolt.

– Vi har skrivit ett avtal med ett tillverkningsföretag som kommer att etablera en fabrik som ska förse oss med aluminiumbehållare till de battericeller vi kommer att bygga. Företaget kommer skala upp sin verksamhet i takt med att vi gör detsamma. När vi har en fullt utbyggd fabrik räknar Kedali med att ha ungefär 300 anställda bara i sin verksamhet, säger Jesper Wigardt, som är kommunikationschef på Northvolt, till Ekot.

Det här är bra ur fler aspekter, menar Wigardt.

– Det är positivt både för etableringen av den europeiska batteriindustrin, som kommit igång så smått, och för regionen runt Skellefteå, eftersom det skapar nya arbetstillfällen, säger han till Ekot.

Just nu bygger Northvolt en stor batterifabrik i Skellefteå, som bland annat ska tillverka elbilsbatterier, och det handlar om en mångmiljardsatsning.

Fabriken ska börja med storskalig produktion om drygt ett år, men ska vara fullt utbyggd först om tre eller fyra år.

Fabriken behöver ju leverantörer som förser den med allt från olika delar till råmaterial och ett av de företagen är alltså Kedali, som nu ska bygga en fabrik på samma mark som Northvolt bygger sin.

– Planen är att man i början av nästa år ska börja installera sina maskiner, säger Wigardt.

Han tror också att fler leverantörer kommer att etablera sig i området, men även i andra delar av Sverige.

– Det här är ett av de första stora exemplen på det lokala ekosystemet med leverantörer som håller på att etableras runt den fabrik vi bygger, säger han till Ekot.

Northvolt har också beslutat att bygga en större fabrik i Skellefteå, än vad man först planerade. Det eftersom företaget ser att efterfrågan på batterier är så stor.

– Det kommer sannolikt medföra att vi behöver anställa ytterligare människor. Vi tror att mellan 2 700 och 3 000 människor kommer att jobba i den här fabriken när den är fullt utbyggd, säger kommunikationschefen Jesper Wigardt till Ekot.