Coronakrisen

Klart: Regeringen föreslår tillfällig föräldrapenning

1:33 min

Om regeringen beslutar att stänga skolor eller om smittskyddsläkare råder skolor att stänga lokalt så ska föräldrarna från slutet av april kunna få tillfällig föräldrapenning. Det föreslår i dag regeringen.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi betonar att det inte är aktuellt för regeringen att stänga skolor just nu. Men läget skulle kunna uppstå.

Andra situationer där föräldrar med barn under tolv år skulle få ersättning enligt förslaget är om smittskyddsläkare råder skolor i ett område att stänga eller om en så stor del av personal är sjuk i covid-19 att skolan inte kan vara öppen. Om skolan i stället skulle stänga på grund av allmän rädsla för coronaviruset blir det ingen ersättning.

Reglerna föreslås träda i kraft 25 april och ersättning blir något lägre än vid vård av sjukt barn, då regeringen vill begränsa kostnaderna med tanke på övriga utgifter just nu.

Om skolor stänger men i stället driver undervisning på distans betalas inte någon ersättning ut, men Shekarabi tror att det snarast skulle beröra lite större barn där föräldrarna inte behöver vara hemma.