Kravbrev om att ändra beslut om vargföryngring i Jämtland  

1:52 min

Samebyarna Tåssåsen, Handölsdalen ja Mittådalen kräver att Naturvårdsverket ändrar sitt beslut om att tillåta en vargföryngring i Jämtland. Men myndigheten avser inte att göra det och hänvisar till regler om vargens fortlevnad i Sverige.

Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby befinner sig nere på vinterlandet och samlar ihop de renskockar som blivit kvar när huvudhjorden har flyttats upp mot vårbeteslandet. En av de värsta vintrar som han har upplevt, både när det gäller betet och vargarna, går mot sitt slut.

– Problemet med vargen är ju att man får sådan spridning på renarna så att det blir ohållbart. Det jobbet man får göra då är att fara och titta vad vargen gör och det är heltidsjobb det. Man kan inte bara slå undan fötterna för rennäringen, jag tycker det är så jädra styggt gjort, säger Nicklas Johansson.

I maj förra året beslutade Naturvårdsverket att en vargföryngring ska tillåtas i Jämtlands län. Samebyarna Tåssåsen, Mittådalen ja Handölsdalen har i en skrivelse till Naturvårdsverket krävt att beslutet ska omprövas. Samebyarna uppger som motiv till begäran bland annat att de under de senaste åren drabbats av stora skador och förluster orsakade av rovdjur och att beslutet har inneburit en total katastrof för de berörda samebyarna eftersom skadorna är långt över det som samebyarna förväntas bära.

Samebyarna har ännu inte fått svar från Naturvårdsverket. Marcus Öhman, chef för viltförvaltningen, säger sig ha förståelse för samebyarnas oro och är medveten om vilka skador vargen kan åsamka rennäringen men han hänvisar till de bestämmelser och ramverk som man har att förhålla sig till, och beslutet kvarstår.

- Vi fortsätter att jobba utifrån de lagar och regler vi har när det gäller att förvalta vargen i Sverige och då ska det vara minst 300 vargar i hela landet. Följer vi riktlinjerna när det gäller hur vargpopulationen ska vara spridd blir det att vi har en föryngring i Jämtlands län, säger Marcus Öhman.

Både länsstyrelsen i Jämtland och Sametinget har också krävt att beslutet om vargföryngring i Jämtland ska omprövas men fått nej från Naturvårdsverket. Sametinget överklagade ärendet till förvaltningsrätten men ärendet avvisades med att Sametinget som myndighet inte har talerätt. Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti menar att Naturvårdsverket inte har följt den samlade bedömningen som samverkansrådet för Norra rovdjursförvaltningsområdet gjort att varg inte ska finnas i renskötselområdet.

- Det här visar att de inte följer de beslut som vi i samverkansrådet har tagit och det är olyckligt och ger ingen som helst trygghet och tro på att i framtiden kunna samarbeta när de gör på det här sättet, säger Per Olof Nutti.

Möjligheten att fortfarande söka skyddsjakt finns kvar och är en lösning på problem som uppkommer, menar Naturvårdsverket. Det är inte tillräckligt, är Nicklas Johanssons åsikt.

- Dom har ju räddat vargen nog länge, den ökar och ökar hela tiden. Och sen skyller man på art- och habitat och EU. Men jag menar att om man skulle gå tillbaka och titta på EU och art- och habitat, den vargen finns ju i överflöd inom EU. Varför ska Sverige ta på sig så många som man inte ens klarar av, säger Nicklas Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio