7 400 ungdomar

C vill lätta upp gymnasielagen under coronakrisen

2:00 min

Ännu en gång skapar den omdebatterade gymnasielagen för ensamkommande politisk debatt. Centerpartiet föreslår nu att regelverket ska lättas upp, med anledning av coronapandemin. Den ekonomiska kris som Sverige har hamnat i drabbar de här ungdomarna hårt, anser Jonny Cato, som är partiets migrationspolitiske talesperson.

– Nu ser vi väldigt många som börjar bli klara med sin utbildning, var lovade arbeten, arbeten som inte längre finns kvar, med tanke på den ekonomiska situation som landet befinner sig i.

Det handlar omkring 7 400 ungdomar med avslag på asylansökan som ändå, genom den så kallade gymnasielagen har fått en möjlighet att stanna permanent i Sverige. Villkoret är att de efter gymnasiet ordnar en varaktig anställning på minst två år. De senaste veckorna har det varnats från flera håll för att de här ungdomarna kommer att få det mycket svårt att hitta ett jobb med tanke på den
osäkra arbetsmarknad som råder nu under coronakrisen.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet som röstade ja till den kontroversiella lagen i riksdagen har sagt den behöver bli mer generös.

Centerpartiet, som också står bakom regelverket, går nu för första gången ut och efterlyser förändringar. Det kan till exempel handla om att ungdomarna ska få ett år i stället för sex månader på sig att skaffa ett jobb, som ju är kravet för att få uppehållstillstånd.

En annan möjlig lättnad, enligt Centerpartiet, det är att ungdomarna inte ska behöva visa upp ett anställningskontrakt som sträcker sig över minst två år. Det här är något som i första hand bör gälla under pandemin, enligt Jonny Cato.
Men migrationsminister Morgan Johansson säger i en skriftlig kommentar till Ekot att det inte finns några planer på att se över regelverket. Samtidigt bedömer Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling att dörren inte är stängd.

– Sedan är det ju inte de som bestämmer allt själva, utan vi är flera partier som samarbetar om budgeten och om andra frågor, så jag hoppas jag att vi kommer fram till lösning gemensamt.

Moderaterna har varit motståndare till gymnasielagen från start, och partiledaren Ulf Kristersson, är mycket kritisk till Centerpartiets förslag.
– Jag tror att det är väldigt många sjuka människor i dag som har det väldigt, väldigt tufft. Där ligger mitt fokus. Att nu ge människor uppehållstillstånd, i praktiken, trots att de saknar skyddsskäl i Sverige, det är fel på alla tänkbara sätt, säger han.