Hemtjänsten i coronakrisen

Ministern: Inte aktuellt att ändra lagen

2:13 min

Kommuner uppger att de kan tvingas bryta mot lagen och neka hemtjänst till personer som inte är åretruntboende på grund av coronakrisen. Sveriges kommuner och regioner, SKR kräver omedelbara lättnader i socialtjänstlagen, men det är inte aktuellt i nuläget, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Så ser det ut i dag, sedan utesluter jag aldrig några åtgärder. Det här bygger på att man samverkar mellan de båda kommunerna och ser om situationen är möjlig att hantera. Ingenting är som det brukar, utan nu är det viktigt att både de äldre förstår man inte gör icke nödvändiga resor och att man inte kan ha samma förväntan på att få hemtjänst i alla kommuner, säger Lena Hallengren.

Flera kommuner uppger att de kan tvingas neka icke åretruntboende hemtjänst, något som i dagsläget bryter mot socialtjänstlagen. Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, är det väldigt många som hör av sig eftersom de saknar rätt resurser att klara av trycket på grund av många sjukskrivningar och ett högre tryck.

Lena Hallengren öppnar upp för att det i nuläget är upp till kommunerna att ha en dialog med hemkommunen om resurserna finns, men hon vill i nuläget inte lyfta på lagstiftningen. Något som varken Värmdö kommun eller SKR, som krävt en lagändring, anser är tillräckligt.

– Det låter som att vi är överens i sakfrågan, och då borde det inte vara så svårt att ändra lagstiftningen. Problematiken är att det krävs en lagändring för att kommunerna ska kunna få stöd för det här, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldrevården hos SKR.