Coronapandemin

Lägre inkomster för EU-migranterna

1:47 min

På grund av coronapandemin har merparten av EU-migranterna åkt hem till Rumänien och Bulgarien. Samtidigt har livet för dem som stannat i Sverige blivit svårare.

EU-migranten Daniel från Rumänien berättar att han nu bara säljer enstaka tidningar per dag, mot 10 till 20 dagligen före coronapandemin. Det beror på att färre besöker köpcentret A6 i Jönköping nu och att folk håller mer distans.

Även tiggandet och samlandet av pantflaskor går ner nu när många större evenemang som brukar generera pantinkomster har ställts in. Flertalet av EU-migranterna runt om i landet har lämnat Sverige för att vara med sina familjer.

Men Daniel säger att om han återvänder nu skulle han hamna i karantän i två veckor i sin bostad i Rumänien, som har stränga coronarestriktioner.

Om EU-migranter insjuknar i Covid-19 i Sverige, ska de få den sjukhusvård som krävs enligt ett beslut som Region Stockholm fattat, och som landets övriga regioner förväntas följa.

Risken finns att de smittas, menar Ligia Englöf, på Jönköpings kommuns socialtjänst.

– De är mer utsatta än andra att bli smittat på grund av att så många kommer förbi. Och att de använder kontanter, som inte är så rena, säger Ligia Englöf.

Ligia Englöf berättar att ideella organisationer i kommunen snart ska återuppta ett hjälparbete för EU-migranterna som ger dem möjlighet till bland annat tvätt och dusch. Men just nu är de verksamheterna pausade.

– Ja, det är faktiskt så på grund av corona. De som bor ute, på gatan, i bilar. Då är det svårt, säger Ligia Englöf.