Från måndag

Enighet om ytterligare öppning av Danmark

1:16 min

Efter förhandlingar i natt har partierna i det danska Folketinget kommit överens om att det går att öppna upp det danska samhället ytterligare redan från och med måndag.

Avtalet mellan partierna betyder bland annat att frisörer kan öppna igen på måndag och det samma gäller även bland annat körskolor. Dessutom ska det danska domstolsväsendet börja köra för fullt igen. Caféer, restauranger och högskolor får dock vänta.

Statsminister Mette Frederiksen meddelade tidigare i vecka att det fanns möjlighet att öppna mer av samhället redan nu eftersom antalet inlagda på sjukhus med covid-19 sjunkit under en period och att de var färre än regeringen befarat.

Statsministern har dessutom fått en del kritik från oppositionen för att de inte fått något inflytande över processen att öppna Danmark igen, men den här gången blev de alltså inbjudna till förhandlingsbordet.

I onsdags började den första fasen av öppningen av det danska samhället när förskolor och skolor för de yngsta barnen slog upp portarna. Nästa fas av öppningen är planerad till 10 maj.