Litteraturveckan i P1

Undersökning: Var fjärde läser nästan aldrig

2:00 min

Var fjärde svensk läser böcker varje dag, enligt Kulturnytts Novusundersökning. Samtidigt visar undersökningen att lika många aldrig eller nästan aldrig läser böcker.

Isak Sörsling är 18 år, och en av dem som sällan läser:

-Det blir inte så mycket läsande för min del, det blir mer att kolla serier och så, till exempel på Netflix.

-Varför inte?

-Jag tycker att det är långtråkigt. Sedan känns det som att man måste läsa så långt innan man vet om boken är bra eller dålig liksom, det tar ett tag innan man kommer in i det. Jag tycker att det är skönare att kolla serier och sånt.

Kulturnytt har frågat svenskarna hur ofta de läser, och resultatet visar bland annat att män läser mer sällan än kvinnor. 35 procent av männen har svarat "mer sällan än ett par gånger per år" eller "aldrig" på frågan "Hur ofta läser du böcker?" Andelen kvinnor som svarar så är 15 procent.

Gruppen 50 till 64 år läser mer sällan och de som bor i Mellansverige. Dock läser människor ungefär lika mycket i olika delar av Sverige.

I mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner svarar fler att de aldrig läser jämfört med de som bor i större städer och i kommuner nära större städer. Men även här är skillnaderna ganska små.

I Kungsträdgården i Stockholm träffar jag Jael Jago. Han är 49 år och en av de svenskar som väljer bort boken.

- Jag läser tidningar och på nätet. Böcker, jag ska vara ärlig, det läser jag inte
-Varför inte?
-Internet och sånt, folk går en lätt väg, titta på Youtube och sånt, tiden går fort, men blir trött, det är samma sak varje dag.