Ekot på plats

Wuhanbor förvånade över dödsuppskrivningen

2:11 min

I kinesiska Wuhan reviderades dödssiffran för covid-19 kraftigt i dag av de lokala myndigheterna.  En revidering som möttes av förvåning och skepsis av Wuhanborna själva.

– Nä, det måste vara ”fake news”, det tror först när jag ser det med egna ögon, säger Liu Peng, som är i 30-årsåldern och sitter vid en av bänkarna vid Yangtzefloden som flyter genom Wuhan.

Liu Peng har slut på batteri i sin telefon och har därför inte nåtts av nyheten att Wuhans myndigheter i dag skrivit upp covid-19-dödssiffran i Wuhan med 1 290 personer.

Jag lånar ut min telefon till Liu Peng så att han själv kan läsa om nyheten från kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

– Det var allvarligt, säger Liu Peng. Regeringen borde kunna sköta det snyggare, säger han.

Den nya dödssiffran för Wuhan är nu nära 3 900 avlidna, 50 procent fler än vad som tidigare varit känt. Orsaken är, enligt myndigheterna, att sjukvården i början av utbrottet var överbelastad. Vissa dog hemma, utan att testas.

Likt taxichauffören Wangs styvmamma. Wang berättade, när jag träffade honom förra veckan, hur ingen svarade på sjukhusen när han ringde efter hjälp i början av februari.

Den absoluta majoriteten av de som dött av covid-19 i Kina har dött i Wuhan. En som är skeptisk till även den nya siffran är Chen, som är i 60-åldern.

– Det där är bara officiell statistik. Det har ingen betydelse för oss vanligt folk, säger Chen, som tror att siffran nog är högre än så.

– Men det är svårt att få ta del av riktig information, våra nyheter är ju inte så fria om man säger så, säger Chen och skrattar.