Får stöd av Trump

Amerikanska protester mot coronarestriktioner

1:35 min

I USA ökar protesterna mot de restriktioner som införts för att bromsa coronasmittan. Tusentals människor demonstrerade bland annat i delstaten Michigan. Och president Trump ger sitt stöd till demonstranterna.

Bilar i karavan i Lansing i Michigan. Tusentals människor demonstrerade i protest mot att företag och skolor håller stängt, för att bromsa coronasmittan.

– Det räcker nu. Vi vill ha tillbaka jobben, vi har räkningar att betala, sa en kvinna till Reuters. Demonstranterna viftade med amerikanska flaggor, flera hade röda kepsar med Trumps valbudskap, några bar vapen och skyltar med texten "öppna nu".

Liknande demonstrationer har de senaste dagarna hållits bland annat i Ohio, Virginia och Texas. Även om den stora majoriteten amerikaner följer riktlinjerna och håller sig hemma, så är det uppenbart att frustrationen över corona-restriktionerna växer på flera håll.

Och vissa av demonstrationerna får stöd från högsta politiska ort. President Donald Trump skrev på Twitter: "Befria Michigan", och kom med samma uppmaning till Virginia och Minnesota. Guvernörerna i alla de tre delstaterna är demokrater.
Deras restriktioner är för hårda, hävdade Trump på en pressträff i Vita Huset.

Uttalandet från Trump kommer bara en dag efter att han uppmanat guvernörerna att ta eget ansvar för när corona-restriktionerna ska lyftas i respektive delstat. Enligt Vita Husets riktlinjer ska delstaterna öppna stegvis, i olika faser för att minska risken för att smittspridningen tar fart igen.