Coronakrisen

Landssorg för coronadöda i Ecuador

1:39 min

I Ecuador har myndigheterna utfärdat 15 dagars landssorg för de som hittills dött till följd av coronaviruset i landet – det värst drabbade i Latinamerika per capita. Hittills har 70 läkare dött efter att ha blivit smittade. Vår Latinamerikakorrespondent har talat med en läkare på ett sjukhus i den hårt drabbade staden Guayaquil.

– Min läkarkollega försökte få vård på sjukhuset, samma sjukhus han arbetat på i 30 år, men det fanns inga platser. Han dog i en rullstol i entrén. Det finns inte respiratorer, inte syrgas, och ingen skyddsutrustning för sjukhuspersonalen, säger läkaren Jorge Bucaram.

Jorge Bucaram har själv symptom och sitter hemma i karantän. Totalt har minst 70 läkare dött till följd av coronaviruset i staden Guayaquil, värst drabbat i Ecuador. Ingen vet hur många som dött i staden hittills, eftersom mycket få testas. Men dödstalen i mars var sex gånger högre än en vanlig månad.

– Bårhuset i källaren är överfullt, du känner stanken flera kvarter från sjukhuset, säger Jorge.

En akut brist på ambulanser och begravningskistor har gjort att människor i Guayaquil har lagt ut sina döda anhöriga på gatan eftersom de inte står ut med lukten i hettan under flera dagar. Efter att först ha föreslagit en massgrav ändrade regeringen sig och erbjöd alla döda en värdig begravning, och nu förvaras kropparna i kylcontainrar som i vanliga fall transporterar bananer.

– Eftersom sjukhusen har blivit smitthärdar vill människor inte ens komma dit längre. Uppmaningen "stanna hemma" har kommit att betyda: "dö hemma" säger läkaren Jorge Bucaram i Guayaquil.