Coronapandemin

Australien kräver coronautredning

1:18 min

Australien kräver en oberoende undersökning av hur coronaviruset har kunnat sprida sig över världen. Man vill bland annat utreda Kinas och världshälsoorganisationens hantering av krisen.

Australiens utrikesminister Marise Payne säger att landet insisterar på en undersökning som ska utreda hur Kina tacklade covid-19 utbrottet.

Det Australiens utrikesminister vill få svar på genom utredningen är uppkomsten av viruset och om de kinesiska myndigheterna medvetet undanhöll uppgifter för omvärlden. Det är inte bara Kinas roll som ska utredas, även världshälsoorganisationen, WHO, bör undersökas. Frågan är om WHO i början av utbrottet inte insåg allvaret utan litade för mycket på kinesiska uppgifter.

Australiens utrikesminister sa i intervjun med Tv-kanalen ABC att landet delar uppfattningen med USA att både Kina och WHO har undanhållit resten av världen viktig information angående Coronaviruset innan det spred sig.

USA:s president Donald Trump har sagt att man inte utesluter att viruset kan ha spridits — av misstag — från ett laboratorium i Wuhan i Kina. Något som chefen för det aktuella laboratoriet avvisar.