Coronapandemin

Antalet smittade i Ryssland har ökat drastiskt

2:23 min

I Ryssland växer nu antalet bekräftat coronasmittade mycket snabbt och är nu på söndagen totalt 42 853. Prövningarna för landets sjukvård som redan innan coronaviruset hade stora problem, blir nu allt större, samtidigt som president Vladimir Putin hävdar att allt är under kontroll.

Corona-smittan i Ryssland, och speciellt i mångmiljonstaden Moskva, ser nu ut att öka i en närmast explosiv takt.
Under två dygn i helgens ökade antalet bekräftat smittade med knappt 11 000, och precis som i resten av världen så är ju siffrorna bara de bekräftade fallen. Även Moskvaborna får leva i en tärande ovisshet om hur smittan i verkligheten spridit sig runt omkring dom.

I Ryssland tillkommer problemet att alla siffror var svåra att lita även innan coronaviruset anlände, det eftersom ryska myndigheter har en politisk roll. Så det ryska förhållandevis låga antalet döda, på söndagen var det 361 människor, det i förhållande till antalet smittade, är svårt att veta om det faktiskt är sant.
I sociala medier hörs nu vittnesmål inifrån den ryska sjukvården som berättar om problem att få tag på skyddsutrustning, om en stor brist på respiratorer och om hårda och långa arbetspass.

Precis som på annat håll är det sjukvårdens förmåga att klara av den enorma anstormningen av patienter, som är den här corona-tidens stora prövning.
Rysk sjukvård, den är inte bland världens bästa. Länge har den varit i skriande behov av att moderniseras och utrustas. Det finns också enorma regionala skillnader, från extrem lyxvård i Moskva till nergångna, underbemannade sjukhus i regionerna i detta världens största land.

För president Vladimir Putin, är det här en prövning, ett virus är inte enkelt att kontrollera. I sin påskhälsning beskrev han återigen läget som stabilt.

– På alla nivåer arbetar regeringen rytmiskt, organiserat och ansvarsfullt. Situationen är under full kontroll, sade Putin från en fåtölj framför en öppen brasa.

Coronaviruset slår dock mot Putins politiska projekt. I veckan tvingades han ställa in 75-års firandet den 9 maj av segern i andra världskriget.
Där skulle Vladimir Putin återigen manifestera Ryssland som en historisk stormakt och sig själv som dess ledare, men det satte coronavirusets verklighet stopp för.