Corona

Allt fler tecken på minskad social distansering

1:55 min

Den senaste tiden har det dykt upp flera tecken på att rekommendationerna om social distansering inte hörsammas i lika stor utsträckning som tidigare.

I Stockholm, den region som hittills drabbats hårdast av det nya coronaviruset, är Linus Nilsson polis i stadsdelen Södermalm. Och han säger att det på sina håll börjar bli mycket folk på gator och torg.

- Det börjar väl kanske lätta upp lite, att det blir lite mer folk tyvärr, för det är många som inte håller sig hemma som de ska.

Igår kväll och inatt arbetade polisen Linus Nilsson ett pass på Södermalm i centrala Stockholm. Och även om hans intryck är att de flesta krogar är bra på att se till så att avstånd hålls inne på restaurangerna så blir det ändå stora folksamlingar framför en del uteställen.

- Problemet är väl att eftersom de flesta större krogar är stängda så dras ju folk till ett och samma ställe och då blir det ju till de få platser som som är öppna. Och då är det ju svårt att hålla något avstånd överhuvudtaget och då dras ju alla till ett och samma ställe.

Och Anna Starbrink, som är hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm har också intrycket av att fler människor rör sig ute i stadskärnan och att avstånden inte alltid hålls.

- Jag får ganska mycket samtal från medarbetare i vården och också anhöriga som säger att folk inte tar tillräcklig hänsyn och att folk tränger sig mycket på stan. Så det finns nog ganska många som vittnar om det.

Och Anna Starbrink säger att stockholmarna nu måste fortsätta att ta sitt ansvar när de är ute på gator och torg och hålla avstånden.

- Om man trängs i en bar eller kramar om varandra på stan, så är det ett svek mot de äldre och de mest sårbara och också mot alla medarbetare i vården och omsorgen som sliter så hårt just nu för att rädda liv och hälsa. Så vi måste helt enkelt hålla ut och hålla avstånd.