Mindre drabbat än grannländerna

Portugals coronaåtgärder kan ha gett resultat

1:54 min

I Portugal är antalet smittade och döda i den pågående Coronapandemin betydligt lägre än i grannländerna. En viktig anledning är att man tidigt vidtog åtgärder för att begränsa smittspridningen.

714 personer har dött i Covid-19 och drygt 20 000 har bekräftats smittade, uppger den portugisiska tv-kanalen RTP. Det kan jämföras med grannlandet Spanien där 20 000 människor har dött i epidemin. Att skillnaden är så stor har flera orsaker.

När de två första dödsfallen i Covid-19 inträffade i Portugal i mitten av mars, så hade redan fler än 500 personer dött i Spanien. Då stängde Portugal gränsen och kort därefter infördes undantagstillstånd.

Sen satte sig presidenten Marcelo Rebelo de Sousa i självvald karantän efter att han hade besökt en skola där Coronasmitta hade upptäckts. Han anses ha varit en förebild. Portugiserna har i stort sett respekterat karantänsbestämmelserna.
Regeringen genomför nu nära 10 000 tester om dan och har beslutat att ge alla invandrare och migranter tillfälligt uppehållstillstånd för att de ska få samma tillgång till sjukvård som övriga medborgare.

Antalet insjuknade och döda ökar fortfarande i Portugal, men premiärminister Costa har sagt att skolor, butiker och restauranger kommer att öppna igen efter den 2 maj.

Däremot kommer större folksamlingar att fortsätta att var förbjudna under lång tid framöver och det talas om restriktioner på stränderna i sommar för att inte folk inte ska trängas där.