500 anställda berörs

Norwegians dotterbolag ansöker om konkurs

1:55 min

Norwegians pilot- och kabinbolag i Sverige och Danmark ansöker om konkurs, enligt ett pressmeddelande. Över 500 anställda i Sverige blir av med jobbet.

Det är fyra dotterbolag till Norwegian, i Sverige och Danmark, som ansöker om konkurs. Totalt påverkas 1 571 piloter och 3 134 kabinanställda i Sverige, Danmark, Finland, Spanien, Storbritannien och USA, skriver bolaget.

I Sverige varslas 250 piloter och 400 kabinanställda som tillhör bemanningsbolaget Pilot Services Sweden. Och totalt påverkas drygt 5 000 piloter och kabinpersonal i sex olika länder av konkurserna.

Norwegian har inte trafikerat några linjer i Sverige och Danmark på flera veckor till följd av coronautbrottet, samtidigt står flygbolaget kvar med stora personalkostnader för piloter och kabinpersonal.

Norwegians koncernchef Jacob Schram är kritisk till att Norwegian inte får samma lånegarantier i Sverige som konkurrenten SAS har fått i både Norge och Danmark. Vissa förändringar har gjorts, men det kommer för sent, enligt Jacob Schram, som också vill se generösare permitteringsregler i Sverige.

Men Norwegian behåller samtidigt sina flygplan och driftstillstånd i Sverige, vilket ska underlätta för att man snabbt ska kunna börja flyga igen.