Hongkong

15 demokratikämpar gripna

2:00 min

Helgens massgripande av 15 profilerade demokratiförespråkare i Hongkong visar att centralregeringen i Peking nu slagit in på en hårdare väg för att kväsa demokratirörelsen i staden.

Hongkongs ”ett land två system”-styre där staden delvis har självstyre från övriga Kina är snart bara ett ”tomt löfte” enligt Wu Chi-wai, ordförande för det största av de prodemokratiska partierna i Hongkong.

Det efter att 15 framstående demokratiprofiler gripits i helgen i den hittills största polisräden mot det pro-demokratiska lägret. Däribland 81-årige advokaten Martin Lee, framstående ex-politiker som kallats ”demokratins fader” i Hongkong för hans långa kamp för just demokrati.

Samtliga 15 anklagades för att ha organiserat och deltagit i den omfattande proteströrelsen som skakade Hongkong i fjol. Protester som polisens talesperson kallade för olagliga.

Gripandena har mötts av internationell kritik, bland annat från USA som kallat det för ett brott mot Hongkongs självständighet.

Hongkongregeringen försvarar däremot polisens agerande som man menar är fristående från några som helst politiska intressen.

Men det demokratiska partiets ordförande Wu Chi-wai menar att det är tydligt att Pekings inflytande växer och att man från regeringshåll inte längre bryr sig om omvärldens reaktioner.

– De bryr sig inte alls, säger han.