Reserestriktioner

Brist på arbetskraft inom jordbruket

2:02 min

I coronasmittanspår har jordbrukarna svårt att få arbetskraft från utlandet. Hårda gränskontroller och reserestriktioner gör att säsongsarbetare har svårt att lämna sina hemländer.

– Det beror i grunden på att svenskar inte varit intresserade av dessa jobb av olika skäl. Det är säsongsjobb, vilket gör att det är svårt att försörja sig på dem i Sverige, säger Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund LRF.

Intresset för att jobba inom vården har ökat under coronakrisen. LRF hoppas nu att det finns många som vill prova på att jobba inom jordbruket.

Det pågår just nu ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och LRF för att hitta personer som vill börja arbeta med jordbruk. Det går framåt och det finns 1 000 lediga jobb, säger Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund. Bland annat har man sökt arbetskraft bland nyanlända. Men det är inte tillräckligt, säger han.

– Det finns sådana exempel där man har hittat varandra men det löser inte heller hela det här problemet och utmaningen att vi behöver ganska många i frukt, grönt och bärsidan. Även om det finns många nyanlända som vill jobba så finns det en del problem, till exempel att de inte har arbetstillstånd eller att de är upptagna med utbildningar. Jag tror att man måste pröva många olika lösningar. Både att vi ser till att vi får hit dom som har arbetstillstånd, att de inte stoppas vid gränserna. Men även att vi också utnyttjar den potentialen som finns både i invandrare som finns i Sverige som inte har jobb men också svenska arbetskraft som har förlorat sina jobb och som inte omfattas av skyddsnät vad det gäller permitteringar och a-kassa.