Coronakrisen

Pandemin leder till konflikter i Katalonien

1:52 min

I Spanien har konfrontationen mellan Katalonien och centralregeringen i Madrid fortsatt under coronakrisen. Pandemin har blivit ytterligare en konflikt.

Balkongfester i Barcelona hölls i helgen med konfetti, discokulor och salsasteg i hus där människor sitter instängda i lägenheter. Men tongångarna med Madrid har skorrat under coronakrisen. Konfrontationen har fortsatt mellan de katalanska regionpolitikerna i Barcelona och centralregeringen i Madrid.

– Coronakrisen har använts som slagträ, säger Luis del Pino, radiojournalist och politisk redaktör vid Esradio i Madrid, till Ekot.

Katalonien med drygt sju miljoner invånare, där många önskar självständighet från Spanien, är hårt drabbat av pandemin. Kritiken från regionpolitikerna handlar om att centralregeringen i Madrid agerade för långsamt och centralstyrt. Liknande kritik har kommit från andra regioner.

Samtidigt motsatte sig de katalanska ledarna i Barcelona hjälp från spansk militär från början. Hjälp som andra delar av landet fick bland annat med att bygga fältsjukhus. När situationen förvärrades backade de styrande katalanska politikerna och bad om hjälp från militärer och läkare utanför regionen.

– På flera håll applåderade katalaner när den spanska armén kom, säger Luis del Pino.

– Det här är framförallt en brutal hälsokatastrof och också katastrof för ekonomin i Spanien. Politiska frågor som varit på agendan tidigare blir inte lika relevanta nu, säger radioredaktören.

Men han anser att det är för tidigt att se om det finns någon vinnare eller förlorare i det politiska spelet.