Nya coronaviruset

EU: Utlandsresor i sommar kan bli verklighet

2:01 min

Turistnäringen i Europa har drabbats hårt av coronapandemin. Men trots risken för coronaviruset öppnar nu flera EU-länder för turistresor i sommar. Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, tror att det kan bli möjligt.

– Jag tror att vi ska kunna hitta smarta lösningar så att vi kan åka på sommarsemester, sa Ursula von der Leyen i portugisisk TV.

Hon tror att det går att skräddarsy lösningar så att krav på hygien och social distansering kan respekteras.

Det var bara en vecka sedan som Ursula von der Leyen varnade europeiska medborgare från att boka semesterresor redan nu. En varning som möttes av hård kritik från turistnäringen som drabbats hårt av coronapandemin.

Reserestriktionerna kostar näringen över tio miljarder kronor varje månad, enligt EU-kommissionen. Flera EU-länder försöker nu hitta lösningar för att få igång turismen igen. Österrikes turistminister Elisabeth Köstinger föreslog i helgen att turister från vissa EU-länder, som lyckats bättre med att begränsa smittspridningen, ska få resa till Österrike under sommaren. Hon vill se bilaterala avtal med till exempel Tyskland.

Tjeckien och Slovenien för samtal med Kroatien om att deras medborgare ska kunna tillbringa semestern på kroatiska badstränder och slippa sitta 14 dagar i karantän. I Belgien föreslås särskilda pass för att besöka landets stränder – men enbart för belgiska medborgare.

Men den fråga som nu ställs är om man får gynna enbart vissa – egna medborgare eller medborgare från utvalda EU-länder – eller om det är diskriminering.

– Vi har inget svar på det idag. Vi får återkomma, sa EU-kommissionens, talesman Eric Malmer på en pressträff igår.