PÅ PLATS I WUHAN

Ji Shuhui, 39, har testat ett möjligt vaccin

1:41 min

Över 70 vaccin mot det nya coronaviruset är just nu under utveckling runtom i världen. Men först ut med att gå vidare med att testa en vaccinkandidat i en större testgrupp var Kina. Ekot träffade en av de som testat vaccinet i Wuhan.

Ji Shuhui har tagit av sig jackan för att visa var på överarmen han fick sprutan med vaccinkandidaten för det nya coronaviruset.

– Klämmer jag här så känns det lite, men det är knappt så det syns längre, säger han.

39-åriga expressbudet Ji Shuhui i Wuhan är en av 500 personer som uppges ingå i testerna av det coronavaccin som i början av veckan hittills var det enda som gått vidare till så kallad fas 2.

Det vill säga att kliniskt pröva vaccinet på en bredare testgrupp. Bakom utvecklingen står bland annat den kinesiska militären.

Ji Shuhui berättar att han flera gånger varje dag nu rapporterar in sin hälsostatus till de ansvariga för studien, och att han måste lämna blod flera gånger det kommande halvåret.

Enligt Världshälsoorganisationen finns över ett 70-tal vaccinkandidater mot det nya coronaviruset under utveckling, men endast tre kinesiska och två amerikanska vaccin har hittills börjat testas på människor.

Ji Shuhui i Wuhan var en av de som anmälde sig frivilligt som vaccinvolontär.

– Dels var jag väl nyfiken, men en annan anledning är att om det visar sig fungera, så är jag ju immun mot det nya coronaviruset, och då slipper jag kanske undan de karantänsregler och den misstänksamhet som finns mot Wuhanbor, om jag lämnar Wuhan, säger Ji Shuhui.