Inställda semesterplaner

Kraftigt ökat intresse för vandring

1:48 min

Flertalet länder brottas just nu med frågan hur sommarturismen kommer att påverkas av coronapandemin. I Sverige är läget akut för hotell och restaurangnäringen men Svenska turistföreningen ser en kraftig ökning av intresset för vandring.

Alexander i Östersund är en av dem om fått ställa om sina semesterplaner.

– Vi hade tänkt resa runt till släkt och vänner i i stort sett hela Sverige, eller åtminstone söderöver, men vi kommer definitivt att hålla oss inom fem mils radie kan jag tro.

Varför gör ni det?

– För att kunna hålla nån slags planering i sommar bestämde vi oss för att hålla oss hemma även om de ändrar på de råden.

Den svenska hotell- och restaurangnäringen blöder men Svenska Turistföreningens medlemmar, många pensionat och vandrarhem, har de senaste dagarna för första gången på länge haft fler nya bokningar än avbokningar. Och föreningen ser en ny trend på hemsidan när det gäller vandring, en ökning med 30 procent på vandringsrelaterade sidor.

– Vi ser ett enormt ökat intresse när det gäller till exempel vandring och det är framförallt kortare vandringar. Inte bara fjällen som många kanske tror utan också vandringar runt hela landet har stort intresse just nu, säger Maria Ros Jernberg som är vice generalsekreterare på Svenska Turistföreningen.

För landets hotell och restauranger beskrivs läget som akut av branschorganisationen Visita. Konkurserna och varslen är många och beläggningen på landets hotell var elva procent första veckan i april.

Utländska turister är viktiga och står vanligtvis för nio miljoner av gästnätterna.
Även campingplatserna kan få det kärvt.

– Ja det är klart att det är en stor oro med tanke på de restriktioner som finns nu. Hur man ska kunna öppna upp i sommar och få verksamheten att fungera, vi är ju noga med att vi vill följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Visitas vd,  Jonas Siljehammar.

Om det blir en lättnad på de här direktiven så vi kan resa i Sverige, hur ser det ut då?

– Förhoppningsvis vill då svensken ut och röra på sig och kan då motverka lite av de förlorade gästnätter som vi har från internationella turism med mera, det skulle hjälpa mycket för företagens planering, säger han.