Prisfall på råolja

Tio supertankers flyter runt på havet

1:51 min

Raset på olja har fortsatt i dag i spåren av pandemin.
Sedan årskkiftet har oljepriset fallit med omkring 80 procent och hittills tycks inga åtgärder kunna lätta upp krisläget.

Överproduktion och minskad efterfrågan är ingen bra kombination. När halva världen är isolerade eller sitter i karantän har oljeberoende fordon som lastbilar, flygplan och fartyg stannat samtidigt som industrier går på sparlåga. Oljan behövs helt enkelt inte nu på samma sätt som tidigare.

Samtidigt är konsekvenserna av ett månadslångt oljepriskrig mellan giganterna Saudiarabien och Ryssland tydliga – de har visserligen kommit överens nu om att dra åt kranarna och minska produktionen men det finns redan ett rejält överskott som också lett till brist på lagringsplatser. Konventionella lager som tankfartyg, bassänger och gruvor är överfulla så nu lagras överbliven olja i tågvagnar och lastbilssläp tills efterfrågan ökar.

För Saudiarabiens del flyter nu minst tio supertankers fyllda med olja omkring på haven i väntan på köpare. Samtidigt uppenbarar sig nya uppgifter om det tidigare priskriget mellan Saudiarabien och Ryssland.

Enligt saudiarabiska källor citerade i Middle East Eye urartade ett samtal mellan Rysslands president Putin och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. De båda ledarna ska ha skrikit åt varandra och kronprinsen ska ha hotat Ryssland med att översvämma marknaden med olja om han inte fick sin vilja igenom.

Saudiarabien och Ryssland lär ändå klara sig med skinnet i behåll, värre är det för länder som Nigeria, Ecuador och Irak. Det sistnämnda är i teorin ett rikt land just tack vare sin olja men omfattande korruption har lett till att oljeintäkterna inte kommit folket till godo – inte ens i satsningar på sjukvård, skolor och annan allmän service så när nu intäkterna rasar riskerar fattigdomen att bre ut sig ännu mer.

Det land i Mellanöstern som kanske klarar sig bäst är Iran. Landet är redan hårt ansatt av sanktioner och har svårt att exporta, de är därför inte heller lika känsliga för prissvängningar på världsmarknaden.