Facebook böjer sig för Vietnams krav

1:49 min

Facebook böjer sig för krav från Vietnams regering att begränsa inlägg som på något sätt kritiserar den kommunistiska ledningen i landet.

Det gäller framför allt inlägg från redan kända oppositionella men drabbar alla Vietnameser som använder Facebook och på något sätt kritiserar kommunistpartiet. 
 
Det är beklagligt att Facebook går med på kraven från Vietnams regering. Det troliga är att företaget nu kommer att få påtryckningar från andra länder att censurera innehållet säger Phil Robertson talesperson för Human Rights Watch i Sydostasien.

Under de senaste månaderna har Vietnamesiska regeringen stört Facebooks servrar så att användare av plattformen har haft stora problem att skriva eller läsa inlägg. Det samma gäller plattformarna WhatsApp och Instagram som ägs av Facebook.

Anledningen är, enligt nyhetsbyrån Reuters, att den Vietnamesiska regeringen ville sätta press på Facebook att ta bort eller begränsa innehåll som kritiserar regeringen eller det Vietnamesiska kommunistpartiet.

I en kommentar till Reuters säger Facebook att den Vietnamesiska regeringen har uppmanat företaget att begränsa innehåll som anses vara olagligt i landet.

I uttalandet säger Facebook att man tycker att yttrandefrihet är en grundläggande mänskligrättighet. Det uttalandet får nu kritik från flera människorättsorganisationer.

Phil Robertson på Human Rights Watch menar att Facebook säger att man står för yttrandefrihet men när man blir satta under press så är det pengar som gäller.

Vietnams regering är känd för att regelbundet kräva av företag, som driver sociala medier, att de ska ta bort tjänster eller konton som myndigheterna tycker bryter mot landets lagstiftning.

Vietnams datasäkerhetslag är en av världens hårdaste och kräver att tjänsteleverantörer och internetföretag tar bort innehåll som kränker myndigheterna inom 24 timmar efter det att de har mottagit deras begäran.

Facebook har enligt uppgift inte gått med på tidigare krav från Vietnamesiska myndigheter om att blockera vissa användare men erkänner att man tagit bort vissa inlägg på begäran från myndigheterna.