RECENSION – FILM

Dokumentärt styrkeprov om skotsk tonårstjej som parerar hårda smällar

2:39 min

"Scheme Birds" handlar om en artonårig tjej som är van att slåss. Både i kvarteret och i boxningsringen. Ellen Fiske och Ellinor Hallin har gjort en intelligent dokumentär om hennes liv.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Scheme Birds 
Regissörer: Ellen Fiske och Ellinor Hallin
Medverkande: Gemma, Pat, Joseph, Scott, Luke, Amy, John Paul, Maria
Genre: Dokumentär
Betyg: 4 av 5

Gemma är 18 år och bor hos sin farfar. Hennes mamma försvann tidigt in i drogmissbruk och pappan syns inte heller till. Rent ytligt är det mesta en katastrof. Hon är ett övergivet spädbarn, nu tonåring, som drar runt i den gudsförgätna staden Motherwell. En gång var det ett blomstrande centrum för den skotska stålindustrin, nu en håla med hög arbetslöshet och mängder av sociala problem.

Gemma hänger på gatorna med gott humör. Hon röker och dricker och slåss och blir kär i den före detta fängelsekunden Pat. Kameran lyckas precis fånga kvällssolen och hur hon kikar genom hårgardinen, i förälskelseögonblicket. Och samtidigt är hon farfars lilla flicka, han tränar henne i boxning och hon delar hans intresse för brevduvor.

Det är Gemma själv som berättar sin historia till bilder från sin vardag, tjejkompisarna som scrollar på sina krossade mobiler, hänget i parkerna och förolämpningarna som så lätt glider över i slagsmål.

Det som gör den här dokumentären så speciell är att den ändå inte fokuserar på problem. ”Scheme Birds” är helt lojal med sin huvudperson och för henne är våldet och hopplösheten vardag. Hon älskar sin stad, sin farfar och sin Pat och när hon sedan blir gravid och ensamstående, är det ingen stor grej, ensamma mammor är mer regel här än undantag. Men våldet eskalerar och allt svårare bilder måste fogas in i Gemmas livsberättelse. Det är så följsamt och intelligent gjort, att när det väl sker, då har hennes liv redan blivit en del av mitt.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sverigesradio.se