Fake news - corona

Häxkittel av lögner om corona

2:04 min

Coronapandemin har orsakat en global lavin av felaktig information. Desinformation kan vara mycket farligt under en hälsokris.

Medieinstitutet Fojo beskriver en häxkittel av lögner.

FN, EU, Nato, medier och myndigheter i världen kraftsamlar mot det som nu under pandemin beskrivs som en infodemi – en snabb, omfattande och farlig ryktesspridning via internet.

FN-organet Unesco är bland dem med kampanjer mot desinformation på olika språk.

– Det har spridits uppgifter på en rysk sajt om att i Sverige så är det svenska oligarker som tillsammans med myndigheterna har bestämt att Sverige inte ska sättas i karantän och att det här beslutet grundas på att oligarkerna inte vill förlora sina tillgångar, inte förlora sina pengar, säger Annelie Frank, projektledare vid svenska medieinstitutet Fojo i Kalmar.

Sajten beskriver också felaktigt hur det inte görs tester i Sverige. Spridningen av de här lögnerna har uppmärksammats av EU.

Felaktig information kan spridas avsiktligt eller oavsiktligt från olika aktörer. De som är specialister på att hitta spickor i samhället och skapa mer splittring gör det nu betonar Annelie Frank vid Medieinstitutet Fojo. Det gäller för medier att inte hamna i den alarmistiska fällan, poängterar hon.

Andra exempel på stor spridning av felaktigheter är hur miljardären Bill Gates ska ha skapat viruset för att tjäna pengar på vaccinationer, att viruset sprids via 5G-master och tips om olika botemedel.

– Det handlar om olika kurer som kan bota smittan till exempel att man kan blåsa sig med en hårfön i ansiktet. Det är anklagelser mot medier och myndigheter om att de ljuger när det i själva verket ofta handlar om en osäkerhet kring viruset och att ny fakta och ny kunskap kommer fram hela tiden.

Konsekvenserna har på vissa håll i världen blivit att människor dött av påhittade kurer och att 5G-master blivit saboterade.