Arbetsförmedlingen

Sverige kan få 200 000 långtidsarbetslösa

1:59 min

Corona-krisen driver upp långtidsarbetslösheten. Tiotusentals kan hamna utanför arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingens beräkningar.

– Cirka 150 000 personer har varit arbetslösa ett år i dag. Corona-krisen gör att ytterligare 70 000 riskerar att hamna där, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Tillsammans är de här personerna, som varit arbetslösa så pass länge att de får svårt att få jobb, över 200 000.

Redan före corona-krisen spådde Arbetsförmedlingen att långtidsarbetslösheten skulle öka. Krisen spär nu på siffrorna. Klädföretag, frisörer och reseföretag slås ut.

När krisen är över möter de arbetssökande en förändrad arbetsmarknad, med nya och ännu tuffare krav på rätt utbildning. Näthandeln ökar och minskar troligen behovet av butikspersonal, till exempel.

Till det kommer alla som redan tidigare haft svårt att få jobb för att de saknat rätt utbildning, eller utbildning över huvud taget.

– Vi har redan en arbetsmarknad som är avancerad och där arbetsgivare vill att man har gymnasieexamen till exempel. Men det kommer att bli ännu mer så när vi återgår till en mer normal tid, säger Annika Sundén.