Hör sändningen här.

Fågelsångsnatten: Åtta timmar direktsänd fågelsång från hela Sverige

När man längtar efter normalitet, något som är precis som det brukar vara. Då finns våren. Och fågelsången.

Följ med på en magisk natt genom Sverige när vi direktsänder från norr till söder och upplever storspovarna, gärdsmygarna, orrarna, rödhakarna, skärfläckorna och alla de andra sjunga in våren.

Fågelsångsnatten sänds i P1 söndag 3 maj med start vid midnatt.

Sändningen kommer du att kunna följa här.

Fågelsångsnatten hade planerat att samarbeta med den internationella radiosändningen ”Dawn Chorus”, men efter att den ställts in på grund av pandemin blir det nu ännu mer plats för fågelsång från den svenska naturen.

Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall kommer att inleda från Osaby utanför Växjö, men det är inte där fågelsången hörs först.

Under hela natten återkommer sändningen regelbundet till reportrar och fågelexperter som finns på plats runt om i landet och fler och fler röster tillkommer i den direktsända fågelkören. Det blir också djupdykningar i Naturmorgons arkiv och i programmets populära fågelsångskola.

Småland är navet

Nattens nav blir Osaby strax söder om Växjö. Här, i en småländsk ekhage med lövskogen på ena sidan och sjön på den andra, håller våra närmsta och kanske allra käraste vårfåglar konsert – koltrast, taltrast, bofink, rödhake, gärdsmyg och de sångare som nyss anlänt från sydligare breddgrader. Här finns programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall tillsammans med fågelexperten och ekologiprofessorn Susanne Åkesson och fågelskådaren Thomas Hultquist.

Norrbotten

Thomas Öberg möter vårfåglarna som följer Östersjöns kust norrut mot Bottenviken. Flock efter flock viker av inåt landet längs älvar och åar. Ett sådant ställe är Ersnäs strax söder om Luleå, där Alån rinner ut i Bottenviken. Det blir en naturlig väntsal för sångsvanar, gäss, tranor, storspovar och alla andra i fågelkören. På plats i Ersnäs finns också de båda fågelskådarna Lena Bondestad och Lars Sandberg.

Dalarna

Maud Granberg finns på en myr i barrskogen i Dalarna, i Kägelbergets naturresevat, för att följa ett orrspel tillsammans med fågelskådarna Staffan Müller och Gigi Sahlstrand.

Västergötland 

Lena Näslund har stämt träff vid Hornborgasjön med Lotta Berg, ordförande för Birdlife Sverige, och Kent-Ove Hvass från Skövde fågelklubb. Hornborgasjön är inte bara tranor utan här hör vi också tofsvipor, enkelbeckasiner, sävsångare, rödbenor, och sånglärkor som spelar högt över fälten.

Skåne

Erik Kohlström finns i Skanör där den gröna Landgrens holme är vitprickig av fåglar. Skärfläckor och skrattmåsar lägger ägg, medan strandskator och tofsvipor redan ruvar. Flera arter tärnor börjar anlända från Afrika. Dokumentärfilmaren Mikael Kristersson, känd för filmer som Ljusår och Pica pica, är ciceron bland fåglarna.

Öland, Irland, Kina och mer!

Under morgonen kommer vi också anropa Anders Börjeson, mångårig tidigare programledare på Naturmorgon, på Ölands södra udde i fågelsången där.

Vi ringer upp Naturum Kullaberg där Kullabergbygdens ornitologiska förening hakar på och har en egen fågelsångsnatt.

Från Irland medverkar Derek Mooney från Irlands radio RTÉ. Det är han som är ansvarig för Dawn chorus, den internationella fågelsändningen som inspirerat till Fågelsångsnatten men är inställd i år.

Dessutom medverkar flera av Sveriges Radios korrespondenter, från Kina, Washington, Berlin, Nya Zeeland och Paris, för att ge oss prov på hur fåglarna sjunger hos dem.

Vi hoppas också få kontakt med All India Radio som gör en åtta timmar lång sändning av lyssnarnas inskickade fågelsång nu när Dawn chorus är inställt.

Och även våra egna lyssnares inspelade fågelsång kommer att höras i Fågelsångsnatten.

Sändningstid 

Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play söndag 3 maj kl. 00.02- 07.55. Efter sändningen finns hela natten tillgänglig som podd.

Plugga fågelsång inför sändningen?

Här kan du höra Mats Ottossons samtliga 21 fågelsånglektioner. Och här kan du testa sen hur många arter du har koll på - i vårt fågelsångsquiz.