Coronapandemin

Colombia tvingas göra egna respiratorer

1:50 min

I Latinamerika är det flera länder som nu har stora svårigheter att få tag på respiratorer. De vittnar om hur USA och Europa blockerar köp av respiratorer eller delar till respiratorer.

Colombia har nu börjat tillverka sina egna apparater. Ingenjören Julian Echeverry visar hur luften går in i den konstgjorda lungan.

- Det var svårt att hitta rätt ventiler och sensorer för respiratorn, Europa och USA exporterar inget sådant längre. Så vi har bara använt delar som man enkelt kan få tag på i Colombia, säger Julian.

Julian Echeverry är en av fem ingenjörer på Universidad de la Sabana i Bogotá som fått i uppdrag att bygga en respirator helt från grunden. Nu ska den colombianska militären producera respiratorerna, och flera grannländer har bett om att få kopiera modellen.

– Colombia har precis som andra länder i Latinamerika enorma svårigheter att köpa respiratorer från USA, Europa och Kina. Flera gånger har vi beställt respiratorer men så har rikare länder kommit före och betalat mer, säger biträdande hälsominister Luis Alejandro Moscoso.

I Brasilien vittnar politiker om att USA och Europa beslagtagit respiratorer som de beställt från Kina. 600 respiratorer fastnade nyligen i Miami när ett fraktplan på väg till Brasilien från Kina mellanlandade där. Detsamma gäller skyddsutrustning och immuntester.

– Tysklands exportstopp av reagenser som används för coronatester har gjort det svårt för oss att testa vår befolkning. I en sådan här kris borde vi samarbeta över gränserna, tänka på världen och inte bara våra egna nationer, säger Colombias vice hälsominister Luis Alejandro Moscoso.