Krigsområde

Säkerhetsarbete stoppas i Ukraina – observatörer portas

1:43 min

Flera stora internationella organisationer som arbetar i krigsområdet i östra Ukraina hindras nu från att utföra sitt arbete. Det är separatist-sidan som stoppar dem från att ta sig över frontlinjen, och säger att det handlar om att minska spridningen av coronavirus.
Ledningen för OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, har protesterat mot detta hos Ryssland.

Observatörerna från OSSE håller koll på alla de omfattande brott mot vapenvilan som begås av båda sidor varje dag längs med frontlinjen. OSSE:s personal har rätt att röra sig fritt i östra Ukraina, men enligt vad Ekot erfar har OSSE stoppats vid frontlinjen 67 gånger sedan 21 mars.

Separatisterna säger att observatörerna stoppas för att coronasmittan inte ska spridas och OSSE:s personal tvingas sitta i karantän i 6 till 10 dagar. Det gör det i praktiken omöjligt att utföra själva jobbet, att övervaka och kartlägga brott mot vapenvilan.

– Vi protesterade mot detta i OSSE:s trojka, säger utrikesminister Ann Linde.

Sverige sitter i den så kallade Trojkan i OSSE. Det land som varit ordförande i OSSE, det land som ska bli ordförande, alltså Sverige, och de bistår den sittande ordföranden som leder OSSE:s arbete.

Protesten riktas mot Ryssland. När kriget startade 2014 annekterade Ryssland Krim och kriget i östra Ukraina började. Ryssland är själva motorn i kriget som pågår inne i Ukraina.

– Ryssland svarade bara genom säga att de inte är en part i konflikten så därför kan de inte acceptera protesten, säger Ann Linde.

I princip alla stora internationella organisationer som nu jobbar i krigsområdet stoppas. Enligt FN i östra Ukraina så är det ingen av deras "personal som individuellt" reser över frontlinjen.

Stoppet drabbar också transporter av konkret humanitär hjälp. Just nu släpps, enligt FN, endast mediciner, hygienartiklar, mat och utrustning som är till för att stoppa coronasmitta in i de delar av östra Ukraina som kontrolleras av separatister.