Medimätaren

Medierna ändrar fokus under coronakrisen

1:55 min

Efter att coronapandemin tog fart har sjukvård, företagspolitik och arbetsmarknad dominerat tidningar, radio och tv – i stället för som tidigare lag och ordning och invandring. Det visar en mätning som Kantar Sifo gjort för Ekots räkning. Och det har också påverkat förutsättningarna för partiernas genomslag.

– Vi pratar om andra saker och det är också en del av förklaringen till att det går bättre för till exempel Socialdemokraterna nu, att de kommit från en väldigt besvärlig debatt som handlar om vård och invandring och på samma sätt drabbas Sverigedemokraterna av att de här frågorna inte är i fokus längre, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Sifos genomgång av vilka politiska sakfrågor som syns mest i tidningar, radio och tv visar på dramatiska förändringar om man jämför resultatet mellan 1 januari och 10 mars med resultatet mellan 11 och 31 mars, då coronaepidemin helt tog över fokus.

Från att sjukvård förekommit i var åttonde nyhet nämns vården plötsligt i varannan artikel och inslag. Och genomslaget för näringslivspolitik och arbetsmarknad ökar också kraftigt.

Samtidigt så går lag och ordning från att vara med i nästan var fjärde artikel och inslag till att vara med i mindre än var tionde. Genomslaget för migration och integration mer än halveras.

För partiledarna är förändringarna stora. Statsminister Stefan Löfven går från att förekomma i var tredje nyhet till att vara med i mer än varannan medan Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons genomslag nästan halveras då han på slutet är med i mindre än var tionde.

– Regeringen får en ännu mer framträdande roll och inte minst att Stefan Löfven syns väldigt mycket i media. Men även Miljöpartiets språkrör Per Bolund har en ganska framträdande roll. De andra partiledarna får svårare att nå ut, säger Per Söderpalm, senior analytiker vid Kantar Sifo.

Det här förändrade läget kan bestå ett tag och då möjligen gynna Socialdemokraterna och Moderaterna enligt Ekots Fredrik Furtenbach.

– Vi vet att coronapandemin har utlöst en djup långkonjunktur och vi vet sen tidigare att i dåliga tider så blir ekonomi och jobb mycket viktigare frågor och då tror jag man kan förvänta sig att det här skulle kunna att gynna Moderaterna och Socialdemokraterna. För Moderaterna har ett inarbetat förtroende hos väljarna när det gäller ekonomi och när det gäller jobben så är det en stark fråga för både Socialdemokraterna och Moderaterna.

Tittar man på övriga partiledare så är de bara med i två eller tre procent av nyheterna, förutom moderaternas Ulf Kristersson som syns i tio procent av dem.

För Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt så innebär det en stor förändring då han fram till början av mars var med i var fjärde artikel och inslag då partiet aktivt försökte ändra regeringens politik och han själv skulle avgå.