Coronapandemin

Antalet virusdöda har underskattats

1:55 min

Vid flera tillfällen har Folkhälsomyndigheten underskattat utvecklingen av hur många svenskar som dör i covid-19. Det visar Ekots granskning.

 – Att jag och även andra, vi är ju många som suttit och tittat på det här, har underskattat eftersläpningen och underskattat utvecklingen, det verkar ju, när man tittar bakåt helt klart. Det har jag inget som helst problem att hålla med om, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Varje dag klockan två berättar Folkhälsomyndigheten hur många som har dött efter att ha smittats med covid-19.

Det är aldrig en helt aktuell bild eftersom många dödsfall rapporteras in flera dagar eller till och med veckor efter de inträffar.

Folkhälsomyndighetens statistik över dödsfall bygger på uppgifter över alla som dör i Sverige som konstaterats smittade i covid-19 och som rapporteras in till Folkhälsomyndigheten. I efterhand kontrolleras också andra dödsfall gentemot smittoregistret.

Eftersom det ofta dröjer innan såväl dödsfall som smittade rapporteras in blir det en eftersläpning i statistiken, något som Folkhälsomyndigheten också tagit upp flera gånger på sina presskonferenser.

Fram till påskhelgen ökade antalet dödsfall i Sverige i snabb takt. Men efter helgen verkade utvecklingen ha stabiliserat sig.

Vid tre olika presskonferenser tar Folkhälsomyndigheten upp stabiliseringen. Anders Tegnell, torsdagen den 16 april:

"Det börjar stabilisera sig på en lite lägre nivå än vi hade när det var som värst. Nu ligger vi på en nivå om cirka 60 avlidna per dag. Det är de senaste två tre dagarna som fylls på ordentligt. Går vi längre tillbaka är det ganska få nya fall varje dag. Så vi kan nog räkna med att de här 60 nog kommer att stämma.”

Måndagen den 20 april låter det så här.

”Vi vet att eftersläpningen inte är så stor. Om vi räknar bort de tre senaste dagarna så är det där vi ligger, på cirka 60 fall per dag."

Men det visar sig vara felbedömningar. Utvecklingen ser visserligen fortfarande ut att ha stabiliserat sig. Men på en betydligt högre nivå än Folkhälsomyndigheten förutspådde, i snitt cirka 90 dödsfall per dag istället för 60 för de dagar Anders Tegnell tog upp på presskonferenserna.

– Jo det är förstås en väsentlig skillnad. Men det är ju definitivt inte så att vi försökt dölja någonting. Det är inte heller så att det här har påverkat några beslut vi tagit utan vi har hela tiden pekat på vikten av att skydda de äldre äldre, säger Anders Tegnell.

Han säger till Ekot att myndigheten bedömt att eftersläpningen i statistiken blivit mindre men:

- Sen av någon anledning som vi inte riktigt förstår oss på själva, för vi äger ju inte det här rapportflödet, så har det visat sig vara betydligt mer än så under de senaste tre-fyra dagarna, säger Tegnell.

Tycker du, med facit i hand, att du borde ha förstått att siffrorna skulle bli åtminstone betydligt högre än sextio för de där dagarna som du pratade om då?

– Ja, när jag tittar bakåt, men det är mycket som blir annorlunda när man tittar bakåt.

Ja, men om du sätter dig in i den situation du var i då?

– Jag tycker att det är jättesvårt, säger Anders Tegnell.

Det här är inte de enda tillfällen Folkhälsomyndigheten underskattat utvecklingen av antalet dödsfall. Den fjärde april granskade nyhetsbyrån TT dödsfallsstatistiken och tog då upp eftersläpningen i statistiken. Folkhälsomyndigheten uppgav då att eftersläpningen inte var särskilt stor.

"Vi kör nu antalet smittade mot dödsregistret. Viss eftersläpning kan det vara, men inte alls lika stor som det har varit tidigare" sa statsepidemiolog Anders Tegnell då till Sveriges Radio.

Förmiddagen den femte april då Tegnell intervjuas i Sveriges Radio ligger antalet döda i Folkhälsomyndighetens statistik på 373. Ekots reporter undrar om den egentliga summan kan vara mycket större:

Kan det egentligen ligga på 500 eller något sådant?

"Det har jag väldigt svårt att tro, jag tror att det handlar om ett tiotal hit eller dit. Vi vet att de sista dagarna är osäkra, men går vi tillbaka två tre dagar så blir siffrorna väldigt säkra", sa Anders Tegnell i intervjun femte april.

Idag anges antalet som dött i covid -19 fram till den fjärde april till 602 personer, 229 fler än den var då Anders Tegnell intervjuades.

Fotnot: Ekot har gått igenom samtliga presskonferenser som hållits av Folkhälsomyndigheten sen det började rapporteras om dödsfall i Sverige. Vi har också gått igenom ett stort antal intervjuer där dödsfallen nämns.